Mario's werk bij de radio

Mijn carrière bij de radio heeft zijn oorsprong binnen de T.Z.B.O. (de Tegelse Zieken en Bejaarden Omroep). Ik maakte hier als eerste een radioprogramma samen met diverse anderen op de zaterdagmorgen(live), of we namen programma's op welke als achtergrond bij natuuropnames op tv werden uitgezonden. In deze tijd kwam ook langzaam de lokale radio van de grond. In Tegelen werd een kabelkrant uitgezonden door de LATE. 1 maal in de week maakte de T.Z.B.O. hiervoor een programma welke (dat weet ik niet meer zeker) op de late zaterdagmiddag werden uitgezonden. Je mocht dit doen als je "Kabelkapabel" was, zoals de voorzitter van de Omroep het in die tijd noemde. Gelukkig hoorde ik tot deze groep mensen, en maakte we erg leuke programma's waar we ook zelf veel lol aan beleefde. Zeker de gezellige avonden na de programma's in de kleine studio van de T.Z.B.O. zal ik nooit vergeten.

 

Toen de omroep ging verhuizen naar een nieuwe locatie hebben we met een paar actieve leden, in de week voorafgaand aan de collecteweek, de actie: "Help de TZBO aan een nieuwe studio" georganiseerd. Deze uitzending kwam live vanaf de Kerkstraat en werd op tv uitgezonden.

(de los bestaat niet meer, ze is opgegaan in radio Reindock)

In 1989 ontstond in Sevenum de eerste Lokale Radio Omroep, de LOS. Ik was er als de kippen bij om hieraan te mogen deelnemen. En nog voor de start van deze omroep presenteerde ik het programma "Prime-Time" op de zaterdagavond tussen 18:00 uur en 20:00 uur. Verder heb ik nog op de vrijdag het programma "Je ogen dicht met Mario" gemaakt. Een Candlelight lijkend programma welke moest stoppen omdat de mensen hierbij in slaap vielen. Dat was toch ook de bedoeling??? Tijdens de opening van de Lokale Omroep Sevenum stond ik met mijn drive-in show naast Rowwen Heze. Een lokaal bandje waar in die tijd nog weinig mensen van gehoord hadden. Dan is het wel lachen dat deze jongens enkele jaren daarna doorbraken en nationaal bekende artiesten zijn geworden.

 

 Verder zijn we wel eens met de LOS drive in show op stap geweest. Ik herinner me dat ik samen met Pascal Verlinden op de Schatberg muziek heb gedraaid!

(De Slot bestaat ook niet meer, sinds de samenvoeging van Tegelen met Venlo is er nu Omroep Venlo)

Toen enkele jaren daarna de Lokale Omroep Tegelen opgezet zou worden, was ik samen met enkele andere mensen van de T.Z.B.O. aanwezig bij de vergadering op het gemeente huis, en hebben we deze omroep, die de naam de SLOT (Stichting Lokale Omroep Tegelen) heeft meegekregen, opgricht. Omdat de omroep over geen apparatuur beschikte heb ik mijn privé apparatuur ter beschikking gesteld. Wat waren het mooie tijden in de kleine kelder aan de Bongerdstraat. Vele mensen maakte eigen apparatuur om uitzendingen te maken. Zelf in elkaar gebouwde reportofoons, telefoonschakelingen, en veel meer zaken die we zagen bij de grote jongens.

 

 Gelukkig werd deze na enkele jaren vervangen door "echt" materiaal. Samen met Robert Keurentjes was ik regelmatig in Eidhoven om een nieuwe studio voor de omroep uit te zoeken. Het gevolg was een studio die aan alle wensen van de omroep voldeed.

 

 Er werden ook erg goede programma's gemaakt. De uitzendingen tijdens de kermis live vanaf het plein bij café de Kieviet. De Carnavalsuitzendingen, het hoge water, etc etc.  Deed de grote uitzendingen tijdens de kermis, samen met Rick, en werkte mee aan de Carnavalsradio als verslaggever op lokatie. Ook presenteerde ik jaren het Verzoekplatenprogramma; "Tegelen op verzoek".

 

Zelf heb ik hier alle jaren "Prime-Time" gepresenteerd. Welke in meenam vanuit Sevenum. In dit programme waren vooral het spelletje "De Woordzoeker" erg populair. Waar we erg veel massel mee gehad hebben is dat we een gesprek hadden met Rowwen Heze, op het moment dat ze voor het eerst in de Top 40 kwamen met het nummer bestel Mar. Ook hebben we een erg leuk gesprek in Amsterdam gehad met Huub Stapel. Jansse Bagge, Albert West, Anita Meyer, Gerard Joling en Marco Borsato waren in Tegelen ook te gast in mijn programma. Vele opnames staan nu nog in mijn grote radio-archief.

 

Naast het werk bij de radio ben ik samen met anderen ook verantwoordelijk geweest voor de lokale televisie in Tegelen. In de tv-studio van Hay Stevens hebben we tot in de late uurtjes gewerkt aan de uitzendingen die op zaterdag uitzonden. Natuurlijk stond het allemaal niet op zo'n hoog niveau als tegenwoordig maar we maakte toch best leuke programma's, die af en toe verast werden met speciale presentaties. Zo hebben we een keer de presentatie gedubbeld. Zo sprak Matty tegen Matty. We hebben zelfs een keer Sinterklaas bereid gevonden om een uitzending aan elkaar te praten. Deze hebben we toen opgenomen in de speelgoedwinkel aan de kerkstraat. Een uitzending die we toen maakte zie je nog regelmatig terug. De special van de Passiespel die we maakten ter gelegenheid van het bezoek van Koningin Beatrix. Toen de Koningin de Passiespelen in 2010 weer bezocht haalde de stadsomroep deze reportage weer van de plank. Toch wel leuk!

Nadat ik verhuisde naar Wanssum, ben begonnen bij de Omroep als presentator van het verzoekplatenprogramma op zondagmiddag tussen 12:00 uur en 14:00 uur. Iemand die voorheen werkte bij de Lokale Omroep Sevenum had gehoord dat ik in Wanssum woonde en dacht dat ik na Tegelen dat ook wel in Venray zou kunnen. Ik sloot me aan bij deze omroep en presenteerde dit radioprogramma enkele jaren. Doordat het voor mijn, ivm met de Passiespelen, niet meer mogelijk was dit programma te presenteren, begon ik met een ander programma. Het programma "Prime-Time", welke ook nog in Tegelen te horen was maakte ik elke werkdag van 16:00 uur tot 17:00 uur. Dit werd op de duur wel erg veel. Ik ging in gesprek met de omroep, en we verhuisde naar de Zaterdagmiddag tussen 15:00 uur en 17:00 uur. Prime-Time werd een programma dat regelmatig ook buiten de studio te vinden was. Samen met mijn toenmalige collega Joop Koenen verzonnen we leuke evenementen die we konden bezoeken.

(De Slot bestaat ook niet meer, sinds de samenvoeging van Tegelen met Venlo is er nu Omroep Venlo)e naast campings, en eindigde bij Toverland in Sevenum. Ook waren we aanwezig bij het Bokkenollen, Ezeltjesdag, Marlboro-Masters, Kermis in Venray, en welke zaken ook maar leuk waren om bij te zijn. Veel te veel om op te noemen.

 

We spraken ook met vele bekende Nederlanders. Zij waren altijd graag te gast in het programma en namen veelal tijd genoeg om ons te woord te staan. (oa: Tatjana, Hans Vernel, Arie Ribbens, Johan Vlemmix, Normaal, Rowwen Heze, Ondiep, Schintaler, Ricocher, Desiray Manders, Di-rect, Olaf Mol, en vele anderen

 

Sinds 24 juli 2010 is het programma Prime-Time in Venray gestopt. Na zoveel jaren kwam de sleur in het programma, en ging voor mij de schwung eraf! Ik blijf wel actief binnen Omroep Venray. Op dit moment bekijk ik wat ik in de toekomst voor de omroep kan betekenen.

 

Van mijn hand kwamen ook de programma's "Net even anders". In dit programma sprak ik met bekende Venraynaren op een net andere manier. De gasten mochten in dit programma zelf hun muziek uitzoeken. Enkele gasten waren: Jos Waals, Deken Coenen, Annemieke Ruyten, Loek Nelissen, Peter Winnen etc etc.

 

In 2009 heb ik voor Omroep Venray, samen met Nico Broers en André van der Heijden, in het Roojse huus gezeten. Een enorme ervaring die ik zeker nog lang met me mee zal dragen. Erg leuk was het om 3 dagen uit te zenden vanuit de Grote Markt in Venray. De veelal hartverwarmende reacties en giften waren geweldig. In 2010 deden we dit feestje nog een keertje over, maar dan nog groter dan het jaar ervoor. In 2011 was ik als tv maker betrokken bij 't Roojse Huus. In 2012 en 2013 mocht ik weer als DJ het huis in. Een geweldige ervaring welke in niet snel zal vergeten.

 

In mei 2014 kwam er een eind aan mijn werkzaamheden voor de Omroep. De omroep koos een andere weg dan ik voor ogen had, dus ging ik eens rondkijken. Ik vond een warm thuis bij Peel en Maas tv.

Bij Peel en Maas tv heb ik veel items gedraaid voor het tv journaal, Ik draaide deze items volledig in eigen beheer. Nadat de opnames gemaakt waren werden ze thuis gemonteerd. Hierna werden de items via het internet doorgestuurd aan de redactie van Peel en Maas.

 

Veel van deze items zijn te zien op mijn Youtube kanaal